Nagy álmom valósítom meg: könyvet írok!

Akik igazán ismernek, azok tudják, hogy életem során már sok mindent csináltam. A legtöbb dologba pedig nagyon beleéltem magam, mert ha én csinálok valamit, akkor azt szívvel-lélekkel teszem. Hosszú évek teltek már el azóta, hogy először fordult meg a fejemben, hogy könyvet írok. A pontos témák azonban mindig változtak. Volt, hogy szakács könyvet, volt hogy szakmai könyvet és volt, hogy az életem történetét akartam megírni. Bár a legelsőt még mindig nem vetettem el, a többit azt hiszem soha nem fogom papírra vetni. 😁

Kép forrása: http://irokkozott.blogspot.com

Az utóbbi években azonban egy hirtelen ötlettől vezérelve, mondhatni az élet dobta az ölembe a témát, amin azóta is agyalok. A sokféle megvalósítás közül azonban a regényírás mellett döntöttem és kedvenc műfajomnál a thrillernél maradtam, amit egyaránt szeretek a moziban, a TV-ben és a könyvekben is. A végső elhatározást, hogy ilyen jellegű könyvet írjak, Laura Marshall: Ismerősnek jelölt című pszichothrillere adta meg, amely csak úgy olvastatta magát. A könyv igazi kihívást állított elém és végéig azt éreztem, hogy valami hasonlóval próbálkoznék legszívesebben én is.

Így kezdtem neki a könyvírásnak

Mivel már hosszú ideje olvasgattam Nádasi Krisz blogbejegyzéseit, így első dolgom volt, hogy felkeresem azzal az őrült ötletemmel, hogy adjon pár tanácsot a könyvíráshoz. Talán a levél írásakor még nem is tudtam, hogy még idén bele is fogok vágni a könyvírásba. A tervem csupán az volt, hogy némi alapot építhessek fel általa és év végéig eljussak oda, hogy legyen egy kiforrott vázlatom a készülendő regényemhez. Levél-levélt követett és végül azon kaptam magam, hogy készen is van a közel 15 A4-es oldalra begépelt vázlatom.

Büszkeséggel küldtem el véleményezésre Krisznek a remekművet, majd válaszul az első javaslata az volt, hogy az első három fejezetet azonnal kukázzam. 😋 Átbeszéltük a dolgokat, majd újra és újra átírtam a vázlatot, még végül az 1.4-es verziónál nekiláttam az első fejezetnek.

Minél többet írtam, annál inkább forrt ki a történet és úgy alakultak át az egymást követő fejezetek. Egyes esetekben a környezet és a szereplők mintha saját maguk is életre keltek volna és olyan irányba vitték el a történetemet, hogy még engem is megleptek vele. 😄

A könyv mögött álló kutatómunka

Amikor még csak a könyvírás gondolata foglalkoztatott, nem is gondoltam volna, hogy mennyit fogok kutatni a történetem után, hogy minél hitelesebben tudjam majd átadni azt. A munka jelentős része volt a vázlat után, hogy minden helyszínt, személyt és cselekményt kidolgoztam (sokat csak fejben, de a legtöbbet írásban is). Ezekről forrásokat gyűjtöttem, képeket nézegettem és sokat jegyzeteltem, hogy a megfelelő helyen majd jól át tudjam adni az olvasóknak.

A történetben azonban nem csak a helyszínek valósak. Bár egyértelműen nem lesz leírva, hogy milyen évben járunk, az én vázlataim napra pontosan tartalmazzák minden egyes cselekmény idejét. A körülmények pedig az akkori idősíknak megfelelően írják le a környezetet. Például szerettem volna, ha egy jelenetben a család közösen nézi meg a Jégvarázs című mesét, ám ezt az idősíkom nem tette lehetővé, ugyanis azt csak egy évvel később mutatták be. Így pedig egy másik mese fog felbukkanni a sorok között. 😉

Segítők, barátok, rokonok

A könyv írása rengeteg időmet és energiámat felemészti, így páromnak; Krisztának és kisfiamnak; Botinak kell legfőképpen megköszönnöm, hogy kiteljesedhetek a legújabb hobbimban. Több barátom is segített a kezdetek kezdetén átnézni a szövegeket. A legelején Ági javítgatta a helyesírási hibáimat, majd anyukám és feleségem nővére, Móni ösztönzött az írásra, egymás után pörgetve ki a még vázlatszerűen megírt fejezeteket. Egy ponton pedig öcsém, Csaba is fenekestül felforgatta a történet alakulását. Egyetlen megjegyzésével egy új szál pattant ki az agyamból, amely hatással lett az egész könyvre és a befejezésre is.

Persze rajtuk kívül is sok mindenki segít és biztat, akiknek még itt is és a könyvben is köszönetet fogok mondani. Szerencsére több író is ellátott szakmai tanáccsal és több bétázóm, előolvasóm is van már. Már felkértem három szakértőt is, hogy még hitelesebbé tehessem a könyvet (a velük való találkozóról is be fogok számolni a blogban). Már azt is tudom, melyik cég tervezi meg a borítót és hol kerül nyomtatásra a könyv. A különböző határidőkkel és időpontokkal is tisztában vagyok, így a terveim szerint novemberben már a kezemben foghatom a könyvemet! Addig persze még nagyon sok minden fog történni és még a kiadás díját is össze kell szednem, mivel az egyetlen pályázatot amire jelentkeztem sajnos nem nyertem meg. 🤑

Ha szeretnéd Te is nyomon követni az első könyvem megírásának rögös útját, és velem együtt végig izgulni a könyvkiadással járó nehézségeket, akkor kövesd a blogomat és a hozzá tartozó Facebook oldalt is! 😉 Ígérem beszámolok a fontosabb eseményekről, találkozókról és információkat csepegtetek a készülő könyvem szereplőiről, helyszíneiről és történetéről is!

Köszönöm, hogy itt vagy velem!