Nem lesz könyvem ötlet nélkül!?

Azért lássuk be, ha még csak elképzelésünk sincs arról, hogy mit szeretnénk írni, úgy elég nehéz lesz bármit is megosztanunk a nagyérdeművel. Hiába az írásmánia, ha nincs semmi történet, amit el akarunk mesélni. Persze nem csak regények léteznek, így bátran írhatunk szakmai anyagot vagy akár verseket is. A lényeg, hogy tudjuk, hogy mit szeretnénk írni, és persze az sem árt, ha előtte felmérjük, hogy mi az amit esetleg más is örömmel olvas majd.

Mi az az ihlet?

Az ihlet az író múzsája. A magyar értelmező szótár szerint egyszerre jelenti az alkotás örömét és az aktuális lelkiállapotunk tükröződését valamilyen műben. Az ihlet segíti a zeneszerzőt, a művészt és az írót, hogy munkájával nyomot hagyjon az utókor számára, amellyel egy kicsit megismerhetik őt magát is. Ihlet nélkül tehát nem születhet jó mű.

Ihletet meríthetünk egy szép tájból, egy szomorú életeseményből vagy akár egy különleges ízből is. Az ihlet megindít és ötletelésre sarkall. Az ötletelésből pedig végül valamilyen mű keletkezhet. Ez lehet akár festmény, szobor vagy egy színdarab is, de zene vagy írott mű is.

Több író vallja, hogy érdemes még az ágy mellett is egy noteszt és egy tollat tartani, mert egy álom is ösztönözhet egy-egy jelenetet vagy megihlethet egy történetet. Sokan a legjobb ötleteiket lefekvéskor, álmukban vagy éppen ébredéskor szerzik, ezeket pedig kár lenne veszendőben hagyni, így mindig írjuk le azt is, amiből végül nem lesz semmi.

Jó könyvhöz jó ötlet kell!

Nyilván csak a legszerencsésebbeknek adatik meg, hogy teljesen véletlenül hull az ölükbe egy könyv teljes tartalma az elejétől a végéig, gondolkodás nélkül. Általában az alapötletet kell feldolgoznunk újra és újra és hagynunk, hogy a szereplők és a helyszínek is alakítsák a történetet.

Bár nem mindenki szokott vázlatot írni, én személy szerint úgy indultam neki az első regényemnek, hogy az elejétől a végéig minden egyes fejezetet kidolgoztam. Több, mint 10 oldalnyi szövegem lett. Aztán minél többet agyaltam rajta, annál inkább változott meg az egész. Az első három fejezet repült is a kukába, a közepére új szereplők és események léptek be, a vége pedig jelenleg a harmadik verziónál tart (és hát ez sem biztos még, hogy az utolsó lesz).

Még nem tudom vajon sikerül-e jót alkotnom, de szerencsére többen is segítenek nekem abban, hogy a végén jó végeredmény kerüljön majd a nyomdába és végül az olvasóim kezébe. Természetesen róluk is hamarosan be fogok majd számolni Nektek!