Nyomozzunk vagy álmodozzunk?

Egy regény kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy az egész fikció legyen vagy valós adatok alapján íródjon. Persze van a kettő között is bőven lehetőségünk, de amit eddig mindenki javasolt nekem, az az, hogy maradjunk mindig hitelesek, ha könyvírásról van szó. Noha, egy fantasy regénynél ez nyilván másképpen érthető, mint egy kriminél.

Fontos a kutatómunka!

Ha szeretnénk egy hiteles történetet írni, ami az elejétől a végéig a valóságnak megfelelően zajlik, akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy az 1960-ban játszódó krimi regényünkben az áldozatot lézerkarddal aprítsák apró darabokra. Hacsak nem indulunk el éppen egy sci-fi vonalon, valami időutazást is belerejtve a történetbe. Mindig ellenőrizni kell, hogy az adott korban és helyszínen milyen körülmények uralkodtak és aszerint fogalmazni meg az eseményeket. Ahogyan a cowboy-os filmekben is revolverrel lövöldöznek gépfegyverek helyett.

Személy szerint én több hónapnyi kutatómunkán vagyok már túl, mire elkezdtem a saját regényemet. Még az írás előtt hónapokon át tanulmányoztam, hogy mit és hogyan kell majd átadnom az olvasónak ha az elképzelt történetemet szeretném hihetővé, valóságossá tenni. Ehhez rengeteg anyagot gyűjtöttem össze és több szakértővel is beszéltem. Szerencsére hárman is elvállalták, hogy szakértőként segítik majd a munkámat, illetve több regényíró is tanácsaival látott el. Mondhatni a fegyvereimet már beszereztem, de használni még csak most tanulok velük!

A történetünkben szabadon álmodozhatunk!

Az egyik legjobb dolog a könyvírásban, hogy mi magunk alakíthatjuk az eseményeket – bár tény, hogy a karakterek egy idő után mintha önálló életre kelnének – azonban ennek nem szabadna, hogy gátat szabjon a fantáziánknak. A szereplők személyiségét mi irányítjuk és bátran lehet tőlünk sokkal butább és sokkal okosabb személy is a történetben, aki egy-egy adott helyzetben pont nem a számunkra logikus döntést hozza meg. Ettől lesz szép és érdekes a regény.

A könyvírás rendkívül időigényes, ezt már én is megtapasztaltam és valószínűleg a kutatással és a történet fantáziálgatással több idő elmegy, mint magával az írással. Viszont pont ezt élvezem olyan nagyon ebben az egészben, hogy könyvírás közben bármi megtörténhet, amire még maga az író sem számít!