Sírjunk-e, ha nem nyertünk meg egy pályázatot?

Rengeteg írói pályázat van, amin azonban csak korlátozott számú nyertes számára van hely. Ez a legfontosabb, amit tudnunk kell, mielőtt bármilyen irodalmi pályázatra is beadnánk az alkotásunkat. Bár én még nem rendelkezem kellő tapasztalttal e téren, mégis már túl vagyok életem első elutasító levelén.

Az elutasítások az írók elkerülhetetlen kórságai

Az elmúlt napokban sajnos nekem is meg kellett tapasztalnom, hogy bármennyire is vagyok lelkes a művemmel kapcsolatban, azért nem biztos, hogy más is pont ugyanúgy rajong majd. Noha tisztában voltam azzal, hogy az adott pályázaton négyszeres túljelentkezés is lehet, bizakodva úgy gondoltam, az mégis csak 25% esélyt jelent a javamra.

Szegeden évente osztanak ki több százezer forintot fejenként olyan íróknak, akik Szeged városához köthetőek valamilyen módon. Nos, az én szegedi vagyok (itt is élek, itt is dolgozom). Ezt már egész jó alapnak éreztem. Ráadásul a regényem is Szegeden játszódik, ahol több helyszínt is alaposan bemutatok (így népszerűsítve a várost – gondoltam). Ezenkívül több szakértőm is szegedről segíti a munkámat, illetve a borítót is egy szegedi cég tervezi és egy szegedi nyomdában készülök kinyomtatni is a könyveimet.

Ennyi Szeged pedig egy helyen tuti út a sikerhez – reménykedtem, de tévedtem.

A regényem színtere is Szeged lesz

A regényem színtere is Szeged lesz

 

Szeged sajnos nem kért a regényemből

Szomorúan tudatták e-mailben és postai úton is, hogy bármennyire is szeretnék, én nem kaphatok támogatást, így pár százezer forinttal sem tudják támogatni a milliós kiadásomat, ami majd a könyvkiadással jár. Az első sokk után azonban megnyugtattam magam, hiszen ez csak megkönnyítette volna a kiadást, de nem ettől tettem volna függővé azt. Így tudom, mire oda kerül a sor, megteremtem azt az anyagi keretet, amivel majd kiadhatom a regényt.

Ehhez persze ezen az oldalon is kialakítok egy támogatási funkciót, hátha valaki szeretné pár száz vagy ezer forinttal segíteni a munkámat, illetve a tervek szerint már a nyár végétől vagy ősz elejétől előrendelhetővé is teszem a könyvet. Az előrendelők pedig különböző jutalmakat, ajándékokat kapnak majd.

Ez csak egyetlen példa a sok elutasító levél közül amit egy szerző kaphat, hiszen kiadóktól, cégektől és versenyektől is kaphatunk majd elutasítást, amire nem árt felkészülni. Fogadja mindenki emelt fővel ezt is, hiszen, ahogy a mondás is tartja:

“Ahol egy ajtó bezárul, ott mindig egy újabb kinyílik.”